„E o lupta de orgolii intre presedinte si ministru”

Liderul liberal Crin Antonescu a criticat dur, intr-un interviu acordat presei locale, modul in care PSD si PD-L au cazut de acord in privinta elaborarii unei Legi a Educatiei.

LANSARE CANDIDATI PNL - ALEGERI PARLAMENTARE

Potrivit candidatului la presedintia României din partea PNL, un proiect de lege pe tema invatamintului ar fi trebuit sa intre in dezbatere parlamentara, nicidecum sa se rezume la o lupta de orgolii intre seful statului si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

„Cerem retragerea pachetelor de legi“

Domnule Crin Antonescu, in România are loc poate cea mai intensa dezbatere pe tema reformei in Educatie, din ultimii 20 de ani. Cum priviti aceasta situatie?
– Nu am avut o dezbatere despre reforma Educatiei, ci o lupta de orgolii in interiorul Guvernului si intre presedinte si ministru. Fiecare a decretat ca propunerile sale sint mai bune. In final, s-a ajuns la un compromis politic, nu la o lege care sa reformeze sistemul de educatie. Este elocvent faptul ca premierul sustine ca actualele legi sint bazate pe proiectul Miclea, cind, in realitate, o privire sumara la propunerile asupra carora s-a cazut de acord in Guvern arata ca aproape 90% dintre ele apartin ministrului Andronescu. Legea pe care Guvernul Boc isi asuma raspunderea este, de fapt si din pacate, Legea Andronescu.
Aveti deci obiectii de fond la Legea educatiei, legate de faptul ca Guvernul doreste sa-si asume raspunderea, ignorind Parlamentul?
– Cred ca Legea educatiei, in forma propusa de guvern, nu aduce reforma asteptata. Dimpotriva, este un mare pas inapoi. Este lipsita de viziune, de continut. Condamna educatia la mediocritate, prin intoarcerea la o abordare supercentralista. Este o lege care suprareglementeaza sistemul de educatie, ca pe vremea comunistilor. Elevii si parintii sint ignorati. Ministerul Educatiei si inspectoratele continua sa joace rolul de planificatori. Elevii sint din nou cobaii PSD si PD-L. Vor fi supusi la examinari nesfirsite, care nu-i vor ajuta, nu vor accentua competitia si nu vor inlatura fraudele. Legea nu creeaza in nici un fel premisele si mijloacele ca educatia sa fie corelata cu nevoile pietei muncii. Remarc apetenta acestui guvern pentru politizare. In momentul in care inspectorii generali si primarii – care sint oameni politici sau numiti politic – se implica in numirea de conduceri in scoli, facem un pas inapoi.
Ce propunere aveti, fata de situatia creata de guvern prin asumarea raspunderii?
– Este inacceptabil ca o majoritate parlamentara de 70% sa isi angajeze raspunderea pe un domeniu atit de important. Reforma in educatie nu este un joc de ping-pong intre domnii Geoana si Basescu. Avem insa un presedinte al Senatului care ignora total importanta unei institutii pe care o conduce, de frica sa nu il alunge PD-L de la guvernare. Oamenii acestia tranzactioneaza educatia pentru a ramine la putere. Cerem retragerea pachetelor de legi, negocieri reale intre guvern si partenerii sociali si dezbaterea in Parlament a acestor legi.

„Insist pe adaptarea sistemului  la nevoile elevilor“

Cum vedeti dumneavoastra reforma educatiei?
– Principiul pe care trebuie sa se bazeze reforma educatiei este autonomia institutiilor scolare fata de corpul administrativ si politic, la nivelul autoritatilor centrale, cit si locale. In viziunea mea, in programul meu insist pe cresterea competitivitatii si adaptarii sistemului educational la nevoile elevului, pentru viitorul sau. Scoala româneasca trebuie sa functioneze, in sfirsit, in slujba elevului.
Candidati la alegerile prezidentiale. Veti aborda extins tema educatiei?
-Nu se poate altfel, iar eu cind vorbesc despre educatie, ma refer si la invatamint, si la cei sapte ani de acasa. Inainte de toate, candidez insa pentru ca eu, ca multi altii, consider ca ceea ce s-a intimplat in ultimii cinci ani in aceasta tara, din postura mandatului incredintat presedintelui, nu a fost bine, corect sau onest. Candidez pentru ca nu vreau ca, in urmatorii cinci ani, oamenii corecti, simpli, de buna-credinta si cu bun-simt din aceasta tara sa se retraga intr-o carapace, sa nu mai aiba un cuvint de spus. Eu pe acesti oameni vreau sa ii reprezint, pe cei care doresc o Românie normala. Iar intr-o Românie normala, primul lucru trebuie sa fie domnia bunului simt.

Sursa Curierul zilei

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s