Declaratie politica 22 septembrie 2009
Sub imperiul urgentei electorale de realizare pe ultima suta de metri a unui punctaj consistent doar din punct de vedere cantitativ, din pacate, necesar pentru candidatura domnului Basescu la un nou mandat in fruntea tarii, am asistat saptamana trecuta la utilizarea de catre premierul Boc a aceluiasi mod neconstitutional de abordare a Constitutiei!
Domnul Boc, ca si mentorul sau de la Cotroceni, incalca Legea fundamentala in numele hei-rupismului asa-zis reformator, clamat ca absolut necesar si de o urgenta maxima, exact inainte de alegerile prezidentiale!
Prin asumarea in fata Parlamentului a unui pachet amalgamat de legi stufoase, incoerente si goale de continut in ceea ce priveste reforma reala in domeniile avute in vedere, salarizare, educatie, administratie, premierul ne demonstreaza ca specializarea sa in drept constitutional nu are nicio legatura cu Constitutia in vigoare a Romaniei!
Acesta nu face altceva decat sa-si insuseasca intocmai practicile perpetuate de presedintele Basescu pe toata perioada celor 5 ani de mandat prezidential: interpretarea Constitutiei dupa bunul-plac si incalcarea acesteia in mod flagrant, de fiecare data cand, castigarea bataliilor de orice fel nu-i dau alta posibilitate de alegere a armelor!
Art 114, alin (1) din Costitutie stipuleaza fara echivoc faptul ca: „Guvernul is poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege”!
Deci unde este dreptatea domnului Boc, in ceea ce priveste posibilitatea de a-si angaja in acelasi timp raspunderea guvernamentala, in aceeasi zi, pentru trei pachete de legi foarte importante si, mai ales, intens contestate de toate categoriile socio-profesionale?
Daca domnul Boc a ajuns, ca si seful sau, sa interpreteze Constitutia, in functie de oscilatia apetitului sau pentru puterea legislativa nelimitata, gramatica limbii romane nu cred ca lasa loc interpretarii fanteziste: „unui”, „unei” = articole nehotarate, numar singular, in niciun caz, plural, asa cum vrea premierul sa ne oblige sa credem!
Intelegem deci, prin acest demers guvernamental, ca Parlamentul nu mai poate fi „organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii”, asa cum este stipulat in art 61, alin (1) din Constitutie, pentru ca un premier, reprezentant al unei coalitii de peste 70%, nu vrea sa respecte nici Legea fundamentala, nici esenta democratiei si nici nu poate intelege necesitatea unei dezbateri publice si parlamentare, a realizarii si adoptarii unor legi bine facute si puse apoi in vigoare in beneficiul celor pe care-i vizeaza!
Consideram ca politica electoralista a domnului Boc, premier de esenta portocalie, mai nou, culoarea demagogiei si a dispretului, este mai presus de interesele cetatenilor, mai presus de Constitutie si de respectarea unor drepturi castigate acum 20 de ani: libertate si democratie!
Dezbaterile tot mai aprinse şi mai contradictorii care au loc în ultima vreme privind prerogativele şi limitele pe care le au instituţiile statului, denotă, înainte de orice, o ambiguitate de fond a Legii fundamentale a Statului. Polemica ce există între specialişti cu referire la opţiunea pentru un anumit tip de democraţie (majoritară vs consensuală) ar trebui să facă obiectul unor dezbateri publice în ceasuri de mai relaxată atmosferă socio-politică. Ceea ce trebuie înţeles acum e faptul că Traian Băsescu nu este interesat decât posedarea absolută a Puterii. Abia după înlăturarea acestuia, va trebui să ne aşezăm şi să discutăm despre ambiguităţile care fac posibile astfel de derapaje şi abuzuri.
Această dezambiguizare este necesară pentru aşezarea fireasă a instituţiilor Statului. Până atunci, acestea nu vor fi decât scena unui circ grotesc, de care se va profita în dezavantajul poporului. Aceasta va determina un minus de reprezentativitate, adică un minus de legitimitate, ceea ce va conduce la premisele Autoritarismului.
cu respect