Mentinerea crizei permanente, singura „realizare” a domnului Basescu

Desi 12 din cei 14 ministri propusi de catre domnul Croitoru, premierul desemnat de catre domnul presedinte Basescu, nu au primit avizul pozitiv in comisiile de specialitate, reunite pentru audieri, ale Parlamentului, acesta nu are niciun gand in a veni, asa cum este democratic si, mai ales, logic, cu alte propuneri de ministri!

Niciodata in istoria de 20 de ani a parlamentarismului de dupa revolutie nu au fost respinsi de catre comisiile de resort din Parlament aproape toti ministri propusi pentru un guvern! Din punct de vedere tehnic, premierul desemnat trebuia sa numeasca alti candidati pentru posturile care au primit avize negative! Dar, asa cum era de asteptat, domnul Croitoru nu a facut niciun anunt in acest sens, desi avizul negativ al comisiilor are acelasi efect cu avizul negativ al presedintelui, in cazul respingerii unui ministru, prin echivalare, conform unor decizii anterioare ale Curtii Constitutionale!

Nimic surprinzator insa, in ceea ce-l priveste pe domnul Croitoru! Acesta a avut din primul moment al desemnarii sale manifestari controversate, care i-au sters cu viteza luminii „aura de credibilitate” cu care era garantat de presedintele jucator! Si, reamintesc aici, doar anuntul triumfator al acestuia ca va avea in guvernul sau  foarte multi tehnocrati de marca. In fapt, a venit in Parlament cu clona guvernului Boc, retusata pe alocuri!

Daca presedintele Basescu i-ar fi cerut acestuia sa vina cu alte propuneri de ministri, asa cum este logic intr-o tara in care ar fi trebuit sa domneasca normalitatea, in care Parlamentul reprezinta pilonul democratiei, cu siguranta ca premierul desemnat s-ar fi conformat de urgenta! Dar, cum presedintele Basescu a anuntat deja ce intentii are, si anume, sa vina cu o alta desemnare de premier cat mai curand si chiar sa provoace alegeri anticipate prin dizolvarea Parlamentului, in cazul in care va fi reales, domnul Croitoru ramane impasibil la respingerile Parlamentului!

Desi, insusi presedintele declara din primele minute ale nominalizarii domnului Croitoru ca sansele acestuia de a obtine votul Parlamentului sunt de doar 50% – si a vorbit inca de atunci, neincrezator in propria fumigena lansata, de o a doua nominalizare si de bomba amenintatoare a anticipatelor, fiind constient, in realitate, ca incapatanarea lui de a sustine individual o propunere de premier, fara a avea o majoritare parlamentara evidenta, reprezinta doar un joc de campanie sortit esecului-, domnul Basescu arunca acum aceasta criza, initiata si mentinuta prin propriile sale decizii, asa cum era de asteptat, in gradina partidelor politice parlamentare din opozitie!

Presedintele vorbeste azi de refuzul partidelor din opozitie de a da Romaniei un guvern, in aceste momente dificile din punct de vedere economic si social! Dar cum a contribuit domnul Basescu la diminuarea crizei politice, la stingerea conflictului institutional, pe care-l invoca dar nu-l respecta niciodata, ci dimpotriva il alimenteaza neincetat, de cinci ani incoace? Vorbeste de iresponsabilitatea politicenilor din unele partide, dar presedintele insusi se pune permanent impotriva tuturor si nu respecta nimic din ceea ce ar induce o stare de normalitate: a uneltit si apoi decis ca PSD trebuie sa plece din „minunatul” guvern de coalitie, la care visa in decembrie 2008, doar pentru a-si creste cota electorala, a mentinut apoi in functie un guvern ilegal, cu 11 ministri clonati la toate ministerele, a facut ulterior o desemnare de premier impotriva Constitutiei si fara a lua vreun moment in seama, propunerea majoritatii parlamentare absolute, formata ad-hoc, pentru a urgenta deblocarea situatiei create, chiar daca inceperea campaniei prezidentiale nu recomanda, din punct de vedere electoral, un astfel de compromis candidatilor din partidele respective!

Presedintele, care a generat o stare de haos in aceasta tara, prin numeroasele balciuri initiate la fiecare pas, prin refuzul de a media, asa cum ii cere Constitutia, conflictele aparute intre institutii, prin scandalurile intretinute la foc automat, in fiecare zi din cei cinci ani de mandat al sau, prin degringolada care a reusit sa o instaureze in orice domeniu pe care l-a atins in vreun fel, ne spune acum ca mai are nevoie de inca cinci ani pentru a ne demonstra ce poate…

Publicitate

Un gând despre &8222;Mentinerea crizei permanente, singura „realizare” a domnului Basescu&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s