Ideea introducerii unei “taxe pe produsele de fast-food” similara cu “taxa pe viciu” a fost prezentata de catre actualul ministru al sanatatii in urma cu aproximativ o luna (05.01.2010) in cadrul expunerii referitoare la prioritatile Ministerului Sanatatii pentru 2010 ca un mijloc de suplimentare rapida a bugetului sanatatii.
Din pacate, abordarea este simplista fata de cele doua teme importante pentru sistemul de sanatate, aflat de peste un an, mai ales finaciar, in situatie dramatica.
Cele doua subiecte se refera la finantarea sistemului de sanatate si prevenirea unor boli cronice cu mare impact in sanatatea publica – boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, etc.
Abordarea numai din punctul de vedere al cresterii incasarilor bugetare a creat confuzie si reactii de respingere din partea populatiei si a industriei alimentare.
In fapt, ceea ce lipseste acum sistemului de sanatate cat si societatii in ansamblu, este o abordare comprehensiva si coordonata a masurilor de preventie a riscurilor pentru sanatate.
Nutritia sanatoasa, alaturi de activitate fizica regulata, evitarea consumului excesiv de alcool si stoparea fumatului reprezinta principalele mijloace in vederea diminuarii aparitiei bolilor cronice sau a reducerii complicatiilor acestora.
Astazi, in lume, este dovedita stiintific relatia directa de cauzalitate dintre consumul excesiv de alcool sau fumat si producerea unor afectiuni grave care conduc la deces.
Pe de alta parte, pana in prezent nu este dovedita o relatie de cauzalitate directa intre consumul unui anume tip de aliment si producerea anumitor afectiuni.
Medical, de fapt, cresterea in greutate este conditionata, printre altele, de un aport energetic excesiv si din cauza sedentarismului, care sunt factori de risc pentru afectiunile enumerate mai sus.
Din acest motiv, a fost relativ simplu sa se poata suprataxa alcoolul sau tutunul si este aproape “imposibil” sa se suprataxeze corespunzator produsele alimentare.
Cu alte cuvinte solutia aleasa nu are nici un fundament medical si se doreste o metoda simpla de colectare de bani pentru sistem, subfinatat de catre autoritati.
In acest sens, noi sustinem proiectul legislativ al “Preventiei in sanatate” care ofera o abordare mult mai larga a problematicii discutate si dintr-o cu totul alta perspectiva:
- Educatia pentru sanatate este elementul esential al preventiei in special cel referitor la factorii de risc comportamentali (proces de durata), ea trebuie adaptata corespunzator diferitelor grupuri populationale;
- Existenta unei strategii nationale pentru dieta si activitate fizica si a unor ghiduri nutritionale actualizate;
- Parteneriate cu industria pentru agreerea scaderii concentratiei de sare, zahar, aditivi din alimentele procesate;
- Politici eficiente de securitate alimentara si etichetarea corespunzatoare a tuturor produselor alimentare:
- Alterarea mediului de afaceri prin cresterea fiscalitatii, respective introducerea unei noi taxe
- Politici (fiscale / nonfiscale ) de incurajare si sustinere a produselor al caror consum trebuie incurajat (ex. fructe si legume) si a activitatii fizice regulate; (exista un singur studiu stiintific din SUA care arata ca introducerea unei taxe pe “fast-food” – 10% din pretul produsului – poate avea un impact pozitiv in scaderea cu aproximativ 50% a procentului obezilor, dar acest lucru se poate realiza doar intr-o perioada de 20-30 de ani; pe de alta parte masura este extrem de greu de pus in practica din punct de vedere tehnic – ce produse se taxeaza, cum, pe ce lant al desfacerii comerciale? )
- Politici de egalitate de sansa pentru populatia dezavantajata din punct de vedere nutritional.