Atunci cand a venit sa-si asume raspunderea in Parlament pe pachetul de legi in care era inclusa si Legea salarizarii unitare, premierul Boc a promis si repetat apoi la nesfarsit, cu fiecare ocazie ivita in lumina reflectoarelor, ca nu vor scadea sub nicio forma salariile bugetarilor dupa intrarea in vigoare a legii, adica de la 1 ianuarie 2010!
Dar, surpriza neplacuta nu s-a lasat prea mult asteptata si, asa cum prevazusem – doar noi liberalii le-am contestat aberatiile din acest pachet de legi la Curtea Constitutionala – inevitabilul s-a produs, odata ce angajatii din sistemul public au ajuns la data scadentei salariului pentru luna ianuarie a anului in curs!
Mai multe categorii de personal din sistemul bugetar au veniturile diminuate semnificativ la aceasta ora, cu procente importante, iar executivul condus de domnul Boc arunca nepasator „castanele incinse”, in mainile contabililor din serviciile de salarizare ale institutiilor!
Atunci cand am atentionat ca aceasta Lege a salarizarii unitare, la fel ca si celelalte asumate in mare graba sunt facute pe picior, doar cu scop electoral, fara a fi analizate cu responsabilitate si fara a se tine cont de sugestiile si problemele celor indreptatiti, noi liberalii, am fost acuzati ca suntem impotriva reformelor „profunde”, pe care le flutura temeinic domnul Boc in talk-show-urile de campanie, portocalizate pana la refuz!
Ce explicatii mai aveti acum, domnule Boc, cand vorbiti de dimineata pana seara, oriunde credeti ca puteti impresiona, despre „salariile nesimtite” de sute de milioane de lei vechi, iar prin legea girata de dumneavoastra in Parlament nu ati facut decat sa reduceti substantial veniturile si asa foarte reduse ale unor categorii de personal bugetar din mai multe domenii?
Astfel, de la inceputul acestui an, cand a intrat in vigoare Legea unica de salarizare, veniturile unor bugetari au fost diminuate si cu 50 la suta, fata de luna octombrie 2009. Cei mai afectati de anularea unor bonificatii (salarii de merit, sporuri de antena, de stabilitate, tichete cadou, plata orelor suplimentare) sunt cei din invatamant si administratie publica. Iata cateva exemple: un expert I din primarii a avut in octombrie un venit de 950 de lei, in noiembrie si decembrie 669 de lei, iar in ianuarie 730 de lei. Un inspector I tot din primarii a primit in octombrie 1.096 de lei, in decembrie 749 de lei, iar in ianuarie 929 de lei. Personalul nedidactic din invatamantul prescolar e cel mai afectat de diminuare, unui ingrijitor de la gradinita scazandu-i venitul cu peste 30 la suta, de la 611 lei in octombrie, la 416 lei in ianuarie. Alte categorii de personal nedidactic din invatamant au primit in ianuarie 555 de lei fata de 728 de lei in octombrie, sau 626 de lei fata de 806 in octombrie sau 593 de lei fata de 765 de lei.
Un administrator de gradinita a primit in ianuarie 1.257 de lei, cu peste zece la suta mai putin decat in octombrie. In acelasi timp, un profesor din invatamantul prescolar a luat in ianuarie cu aproximativ 12 la suta mai putini bani decat in octombrie, respectiv 1.899 de lei fata de 2.159 de lei.
In invatamantul primar, un profesor gradul I, cu 22-25 de ani vechime si ore de dirigentie, avea in octombrie 2.030 lei brut, cu sporul de vechime de 25 la suta si fondul de premiere de doi la suta, iar acum are 1.736 de lei brut, mai putin cu 15 la suta.
Aceasta este din pacate, realitatea trista, in care s-au trezit fara voie, fara macar sa fie avertizati, o mare parte dintre salariatii bugetari si, ceea ce este cel mai grav, dupa parerea mea este faptul ca acestia au fost mintiti cu buna stiinta de guvernele Boc si dupa cum se vede nimeni nu va raspunde pentru tot haosul si, in special, pentru raul produs celor care, desi au muncit si in luna ianuarie ca si in lunile anterioare, au avut parte de „buzunare subtiate” temeinic!
Stiu deja raspunsul dumneavoastra, domnule prim-ministru Boc: contabilii si numai ei sunt de vina pentru tot ce se intampla in Romania legilor asumate in bataie de joc!