Romania fara medici

Incepand cu anul 2007, anul aderarii Romaniei la UE, tot mai multi medici romani au inceput sa plece in statele europene sa lucreze!

Numai in Franta au plecat peste 1.000 de medici romani, incepand cu anul 2007, reprezentand in prezent, potrivit statisticilor prezentate de editia online a ziarului La Croix, peste 12 la suta din doctorii straini care lucreaza pe teritoriul francez.

Potrivit Ministerului roman al Sanatatii, dupa 1 ianuarie 2007 au fost depuse cel putin 11.900 de cereri de recunoastere a calificarii de medic, asistent medical si farmacist, fiind emise 9.600 de certificate de echivalare, in conditiile in care doar 2.500 de medici sunt formati anual in Romania.

Procentul medicilor valorosi care au parasit Romania a crescut in ultimii ani foarte mult, ceea ce a facut ca multe zone din tara sa ramana fara personal medical. Dotarea tehnologica a centrelor medicale nu ofera un suport pentru afirmarea personalitatii unui medic si aceasta reprezinta cea mai mai frustare a celor care fac medicina cu pasiune! Este greu pentru oricine ar fi in situatia de a face scoala timp de 9 pana la 13 ani, perioada in care, in alte situatii, multi ajung sefi de banci sau manageri in diferite firme, iar medicii se trezesc la varsta cand ar trebui sa-si intretina familia si realizeaza ca nu pot nici macar sa traiasca de azi pe maine cu salariul respectiv!

Este foarte grav ceea ce se intampla actualmente in domeniul sanatatii, in general, si in cel al formarii si pastrarii medicilor, in special, de aceea consider ca fenomenul migratiei medicilor ar trebui stopat prin legislatie.

„M-am saturat sa traiesc din spagile pacientilor!” spune unul dintre medicii tineri, care a fost saptamana trecuta la un targ de job-uri pentru medici. Comparatia cu ofertele din afara este uluitoare: in Anglia salariul este 5.000 de euro, in Romania – 200 de euro. La acest targ au venit numai intr-o zi aproape 2.000 de cadre medicale, majoritatea tineri care lucreaza in spitalele bucurestene sau sunt in ultimii ani de studii. Ei au avut de unde alege, pentru ca agentiile de recrutare ofera peste 3.000 de locuri disponibile in spitalele si clinicile din Marea Britanie, Irlanda, Franta, Belgia, Germania, Elvetia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Malta.

Salariile mari oferite de occidentali este principalul motiv pentru care medicii romani aleg sa-si paraseasca tara. „Vreau o viata decenta si un loc de munca unde sa nu ma simt umilita, adica sa astept vreo atentie de la un pacient. Sunt la inceput si nu vreau sa ajung ca alti medici, sa-mi platesc ratele la casa si la masina din banii de la pacienti”, a sustinut o tanara in varsta de 27 de ani, medic rezident la un spital din Capitala. Ea a spus ca acum are un salariu lunar de 900 de lei si ar pleca oricand pentru un salariu de 3.000 de euro, adica de aproximativ 15 ori mai mare!

In strainatate este obligatoriu sa fie un medic la 800 de locuitori, iar noi avem doar un medic la 3.400 de locuitori. Pe deasupra, sistemul sanitar a blocat angajarile, asa ca nici daca vor, tinerii absolventi de medicina nu au unde sa se angajeze. Ei ar putea gasi cu greutate un post, pe undeva printr-un cabinet de la tara, cu un salariu de 800 de lei pe luna. „Prefer sa ma duc intr-un astfel de cabinet, la tara, in Anglia, cu 5.000 de euro salariu lunar“, a spus un student in ultimul an la Medicina.

Consider ca acestea sunt problemele reale ale Romanie, domnilor guvernanti, si nu cele pe care le aruncati dumneavostra pe piata ca fumigene de ocupat timpul dezbaterilor in prime-time, doar pentru a distrage atentia de la adevarata si grava situatie in care ne gasim in prezent, prin grija si contributia dumneavoastra consistenta!

Sunt multe de facut, intr-adevar, in multe domenii si cel al sanatatii este unul asupra caruia trebuie sa ne aplecam cu atentie, cat mai urgent!

Spitalele sunt pline de datorii, medicamentele lipsesc cu desavarsire din ele,  iar medicii sunt pusi in situatia jenanta de a nu-si putea exercita profesia in conditii decente si de a le oferi pacientilor tratamentele adecvate,  in timp util!

Cand viata noastra a tuturor, ajunge la un moment dat in mainile acestor medici, care invata aproape toata viata lor, ca sa ne poata vindeca sau salva, iar dumneavoastra, guvernantii portocalii, nu faceti nimic pentru a debloca sistemul de sanatate, pentru a-i incuraja sa ramana in tara lor pe medici, creandu-le conditii decente de munca pentru a putea profesa, platindu-i onorabil, in conformitate cu importanta deosebita a muncii lor, consider domnule Boc si domnule ministru al sanatatii, ca orice scuza ati invoca acum este de prisos, atat timp cat banii de la buget se duc pe orice altceva, numai pe investitii in sanatate sau educatie, nu!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s