De ce Romania trebuie sa ia cele mai dure masuri?

In timp ce deficitul Cehiei este de doar 5,3% din PIB si guvernul face eforturi pentru reducerea acestuia pana la 4,8, deficitul Romaniei se apropie de 10, 11%!

Pentru atingerea acestui deziderat, Cehia reduce cheltuielile operationale ale statului, ingheata eventual pensiile si impoziteaza veniturile foarte mari! Si se mai gandeste la o crestere a TVA de 2%, de la 10 la 12%!

Tot in acest timp, guvernul bulgar, prin premierul sau, anunta: Vom dovedi ca Bulgaria face fata problemelor economice mai bine decat Romania „!

Revenirea economica se va simti mai puternic in septembrie anunta si ministrul de finante al Bulgariei, care considera ca indicatorii financiari ai Bulgariei sunt mai buni decat media Uniunii Europene, iar statul are o pozitie favorabila pentru obtinerea sustenabilitatii fiscale pe termen lung. Si, desi merge peste cateva zile cu revizuirea bugetului de stat pe anul 2010 in parlamentul bulgar, guvernul vecin nu are in vedere taierea pensiilor si a salariilor si nici modificarea taxelor!

Singura tara din Europa care a luat masuri similare cu cele ale domnilor Basescu si Boc este Letonia, care a taiat pensiile in anul 2009 si, surpriza, Curtea Constitutionala a Letoniei a respins aceste masuri de austeritate si a decis ca Guvernul letonian trebuie sa returneze toti banii retinuti din pensii: „Decizia de a taia pensiile violeaza drepturile individului la securitate sociala”, se arata in motivatia Curtii Constitutionale letone! In aceeasi motivatie se explica in continuare ca Guvernul leton poate sa stranga cureaua in timp de criza, pentru a respecta acordurile cu cei de la care a imprumutat bani (FMI), insa „acestea nu pot servi ca argumente pentru limitarea celor mai elementare drepturi”!

In Romania, domnul Boc a amputat brusc si in mod dramatic pensiile si salariile, dupa ce a uitat, timp de un an si jumatate, ca trebuie sa faca totusi ceva pentru economia tarii, sa ia macar o singura masura viabila, pentru a tine cheltuielile in frau! Si ca sa fie acoperit cumva, impotriva furiei celor afectati, premierul in functie si-a luat ca masura de precautie si un argument halucinant: a invocat art 53 din Constitutie, referitor la restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati! Si uite asa, vor nu vor, romanii sunt pusi in fata unor decizii care le afecteaza bugetul, sanatatea si viata pe termen lung, desi nu este absolut deloc vina lor ca au votat crezand ca nu au de-a face numai cu demagogia, minciuna si inconstienta! Premierul Boc invoca la fiecare pas cuvantul nesimtite: pensii nesimtite, salarii nesimtite si mai nou, stimulente nesimtite!

Dar domnul Boc nu ne vorbeste niciodata despre cheltuielile ministrilor sai, mai mult decat nesimtite, despre contractele fabuloase, incheiate de foarte multi membri PDL, putin spus, nesimtite, despre campaniile facute pe bani publici, care nu pot fi numite altfel decat nesimtite si in urma carora au castigat increderea unor oameni carora le taie acum si aerul!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s