Falimentul autoritatilor locale, o alta „realizare” a guvernelor Boc

Daca dupa rectificarea bugetara din aceasta toamna, cele mai multe primarii puteau deja pune lacatul pe usi, proiectul de buget pe anul 2011 va instala falimentul definitiv in toate judetele tarii, iar domnul Boc nu are nicio apasare…

Autoritatile din foarte multe localitati au ramas de mai multe luni fara bani de salarii si utilitati. Acestea au fost nevoite sa returneze guvernului mai multi bani decat le fusesera alocati pentru ultimul trimestru.

Majoritatea primariilor din mai multe judete se confrunta deja cu o situatie disperata: salarii neplatite, telefoanele si energia electrica taiate, microbuzele pentru transportul elevilor trase pe dreapta si foarte multe scoli care vor intra in iarna fara lemne pentru foc! In zilele mai friguroase ale lunii octombrie, cele mai multe scoli au ramas neincalzite si elevii au fost nevoiti sa invete in frig!

In bugetul pe care il are in vedere domnul Boc, pentru anul 2011, veni­turile autoritatilor locale din transferuri de la bugetul central vor fi inghe­tate la nivelul celor din a doua ju­m­atate a lui 2010. Astfel, al Cincilea Guvern Boc a decis senin, ca sumele defalcate din TVA sa se reduca de la 17 miliarde, cat erau in bu­getul pe 2010, la 13,77 mili­arde.

Scolile, gradinitele, spitalele sau ingrijirea copiilor orfani nu reprezinta prioritati pentru ultimul guvern Boc, deci nu au nicio sansa sa devina la fel de importante ca si investitiile in frunze, targuri de turism prin zonele exotice ale Planetei, precum si alte urgente de bugetat consistent in favoarea ideilor doamnei Udrea…

Potrivit bugetului pe 2010, autoritatile locale se finantau in proportie de 16,5% din venituri proprii, alte 33,5% fiind co­te defalcate din impozitul pe venit, 39% din cote defalcate de TVA, restul fiind subventii de la bugetul de stat.
In 2011, din cele 13,77 miliarde, 1,9 miliarde vor lua calea consi­liilor judetene – in scadere cu 150 de milioane fata de anul trecut -, iar 8,8 miliarde  a consiliilor locale din comune, ora­se si municipii, cu nu mai pu­tin de 2,7 miliarde fata de cat era programat in 2010.

De asemenea, vor fi micsorate si alocatiile pentru fi­nantarea cheltuielilor cu sa­lariile si contributiile aferente din institutiile de invatamant preuniversitar de stat (taiate de la 9,6 la 7 miliarde de lei), ca si sumele reprezentand ajutorul social si ajutorul pentru incalzirea locuintei (diminua­te de la 844,6 la 791,6 milioane de lei).

Dupa atatea vesti minunate, cu ce alternativa mai raman edilii locali in aceasta situatie dificila, din care nu au nicio sansa sa iasa victoriosi, ci poate falimentari?

Exista probabil o solutie-soc, ce nu va face altceva decat sa impovareze in exces buzunarele cetatenilor, adica aceea prin care sa se creasca taxele si impozitele locale, pentru a se incerca tinerea primariilor si a consiliilor judetene deschise!

Dar, ma intreb, cine va mai putea suporta si plati alte biruri, cand, oricum saracia, somajul, inflatia si cresterea preturilor au luat-o de multa vreme razna?

Daca aceste neajunsuri dau acum, in prima luna de toamna, batai de cap primarilor, imi permit sa va intreb, totusi, cum vor reusi ei sa imparta maruntisul aflat la dispozitie, ca sa poata supravietui acestei ierni anuntata ca una dintre cele mai grele din istorie, sau cum vor mai invata elevii in acele scoli de gheata si cu ce se vor deplasa prin nameti, domnule prim-ministru Boc? Va pasa de consecintele deciziilor dumneavoastra nefaste?!

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s