Singurul roman optimist – presedintele Basescu

In timp ce pe presedintele Basescu il loveste din nou optimismul si sustine iar ca „2011 va fi un an de crestere economica. Daca vom fi performanti, vom creste cu peste 1,5%”, economia Romaniei a reintrat in recesiune. Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de trimestrul anterior, arata datele provizorii anuntate de Institutul National de Statistica (INS). Asta dupa ce, in al doilea trimestru, PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,3% comparativ cu trimestrul I. Fata de al treilea trimestru din 2009 situatia este si mai dezastruoasa: economia a scazut cu 2,3%, conform datelor ajustate sezonier, si cu 2,5%, daca se iau in considerare datele brute, a anuntat INS.

Optimismul presedintelui este contrazis si de consilierul Guvernatorului BNR, domnul Adrian Vasilescu, care a avertizat saptamana trecuta ca avem toate sansele si in 2011 sa ramanem tot pe minus.

Si tot presedintele Basescu le cere oamenilor de afaceri sa aiba incredere in economia romaneasca si in viitorul ei roz, prevestit in fiecare trimestru de dumnealui sau de vreunul dintre minunatii sai ministri, lamentandu-se in acelasi timp, ca cea mai grea decizie in privinta masurilor de austeritate a fost cea privind cresterea brusca a TVA! Dar presedintele nu vine sa le spuna nici intreprinzatorilor si nici romanilor, saraciti peste noapte, ca acest lucru a contribuit in cea mai mare masura la rezultatele dezastruoase la care s-a reintors cu toata viteza economia! Si deciziile in acest sens nu au fost ale noastre, ale opozitiei sau ale presei, ci ale domnului Basescu si ale guvernantilor pe care-i sustine cu atata vehementa, desi fiecare pas al acestora ne-a aruncat intr-o prapastie din ce in ce mai adanca, plina de incertitudine!

De ce nu ne spune domnul presedinte Basescu faptul ca aceasta majorare impresionanta a TVA, dintr-o singura lovitura, de la 19 la 24%, a turat la maxim motoarele inflatiei si a sufocat definitiv consumul? Acestea sunt contributii recente, de altfel remarcante, pe care dumnealui si ai sai portocalii si le-au adus la uciderea, cu buna stiinta, a economiei romanesti….Una din principalele cauze pentru care PIB-ul a revenit pe minus dupa trei luni de crestere este tocmai aceasta decizie de majorare a TVA, domnule presedinte!

Nici macar previziunile FMI sau cele ale ultimului guvern Boc nu mai au nicio legatura cu realitatea in acest moment! Suntem din nou la mana hazardului: in primele noua luni ale anului, economia Romaniei a scazut cu 2,5%, conform datelor ajustate sezonier, si cu 1,9%, pe serie bruta, informeaza INS. In aceste conditii, daca ultimul trimestru nu va aduce o revenire a economiei, anvergura recesiunii din acest an o va depasi pe cea estimata de autoritati. Cea mai recenta prognoza, publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pe 5 noiembrie, indica o scadere economica de 1,9% in acest an.

Asa ca, nimic din ceea ce sustine presedintele nu mai poate impresiona vreun roman, chiar daca acesta mai joaca inca o data perfect rolul optimistului: Vom avea crestere economica in 2011. Sunt optimist”!

De fiecare data cand economia a trebuit ajutata, iar intreprinzatorii sustinuti sa reziste crizei, guvernele pastorite de domnul Basescu  s-au calcat in picioare sa ia premiul pentru cele mai proaste si incompetente masuri, care nu au facut altceva decat sa falimenteze tot ce mai respira inca!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s