De ce relatia China-Romania nu exista pe lista de prioritati a politicii externe romanesti?

Domnii Traian Basescu, Boc si Baconschi ignora cu desavarsire traditionala relatie de prietenie pe care Romania a avut-o cu China si fac tot posibilul sa o ingroape definitiv in muzeul relicvelor! Dumnealor au, fiecare dintre ei, constant, cu totul alte preocupari decat cele din fisa postului!

De exemplu, presedintele Basescu ar trebui sa-i reaminteasca domnului ministru de externe Baconschi ca nu-si face deloc treaba in domeniul politicii externe pe care-l conduce din fruntea ministerului de resort fara sa intreprinda absolut nimic pertinent! Ca domnul Baconschi are timp berechet sa participe la tot felul de dezbateri, cu subiecte diverse, care nu au nicio legatura cu politica externa, cum ar fi „filozofia raporturilor dintre angajati si angajatori”, dar nu are un moment liber pentru a-si trece in agenda, impreuna cu presedintele, numirea, cat mai urgenta, a unui ambasador la Beijing! Romania nu are de prea multe luni ambasadori in China, Japonia sau Coreea de Sud, domnule presedinte Basescu!

Oare care mai este treaba domnului Baconschi, in ceea ce priveste politica externa a Romaniei, daca acesta are ca principala preocupare doar sacul de un milion de voturi din diaspora de adunat pentru PDL?

De ce Romania a deteriorat complet relatiile economice cu China in perioada mandatelor dumneavoastra, domnule Basescu? Considerati ca toata Europa, mai putin Romania, poate intelege care este statutul actual al Chinei, din punct de vedere politic si economic, dar dumneavoastra si competentul dumneavoastra ministru de externe, domnul Baconschi, ramaneti autisti, doar pentru ca nu va pasa deloc ce se intampla cu economia noastra si cu relatiile externe ale Romaniei?

Avand in vedere ca Romania a trecut printr-o criza profunda si inca nu sunt semne vizibile de iesire din ea, iar dumneavoastra ati considerat ca unic colac de salvare posibil doar FMI, va intreb, domnule presedinte Basescu, de ce nu va preocupati macar acum, in al treisprezecelea ceas, de atragerea unor investitii consistente din China sau de ce nu va sfatuiti incapabilul guvern Boc sa sprijine intens schimburile economice cu aceasta tara care a devenit a doua putere mondiala?

Sensibilitatea diplomatiei asiatice  a contorizat permanent toate manifestarile potrivnice ale dumneavoastra, domnule Basescu si ale ministrilor dumneavoastra aerieni si ne-a mai tras recent inca o palma: Romania a fost eliminata din lista tarilor considerate prietene, iar solicitantii de viza de sedere de lunga durata in China sunt acum nevoiti sa plateasca o taxa! Poate nu are prea mare importanta acest amanunt diplomatic pentru dumneavoastra, domnule Basescu, dar Europa este mult mai grijulie cu aceasta relatie si o dovada in acest sens este si parteneriatul UE – China, care a devenit un important pilon al stabilitatii economice pe batranul continent. Celelalte tari membre ale Uniunii Europene reconsidera si reactualizeaza in mod constant si cu o viteza accelerata parteneriatele politice si economice cu tara care si-a consolidat pozitia de a doua putere mondiala si care, potrivit organismelor financiare mondiale, in cativa ani, va deveni noul lider mondial!

Ati reusit cu brio, domnule Basescu  sa contribuiti din plin, si dumneavoastra si protejatii dumneavoastra de mucava, prin tot felul de declaratii belicoase, la deterioararea profunda a relatiilor tarii noastre cu China! Dupa mai bine de 70 de ani de prietenie si apreciere reciproca, Romania se inscrie, mai nou, pe traseul dizgratiei in relatia cu Republica Populara Chineza! De ce? Pentru ca nu ati dat dovada de respect pe aceasta linie de politica externa! Pentru ca ati considerat a doua putere mondiala, doar o tara nesemnificativa in demersurile dumneavoastra externe si ati fost consecvent doar cu dezinteresul total fata de China si de consolidarea relatiilor externe ale Romaniei!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s