Romania a pierdut din vanzarea certificatelor verzi mai mult decat poate castiga din vanzarea aurului de la Rosia Montana

Din cauza incompetentei actualului cabinet, respectiv a Ministerului Mediului, statul roman a ratat sansa de a putea incasa peste trei miliarde euro.

Inca de anul trecut, in  22 iunie 2010, la dezbaterile in Parlament ale „Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.29/2010 privind valorificarea surplusului de unitati ale cantitatii atribuite Romaniei prin Protocolul de la Kyoto”, am atras atentia ca Romania pierde bani in fiecare zi deoarece nu s-au facut demersurile pentru tranzactionarea certificatelor verzi. De asemenea, in 2009, puteam vinde un certificat  cu 10 euro, astfel incat beneficiul statului roman ar fi fost de 3 miliarde de euro.

Acesti bani trebuiau folositi pentru finantarea proiectelor care au ca rezultat imbunatatirea calitatii mediului: proiecte energie regenerabila, alimentare cu apa si canalizare, impaduriri. De exemplu, cu acesti bani se puteau finanta peste 10.000 de parcuri in intreaga tara.

Insa Guvernul Boc a preferat sa imprumute bani de la FMI si de la Banca Mondiala si sa taie pensii, salarii si ajutoare sociale in loc sa guverneze responsabil si sa gestioneze profesionist aceasta oportunitate pe care o avea Romania.

Demisia presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului nu este in acest caz suficienta. Responsabilitatea politica revine intregului Guvern si  Ministrului Mediului care are in subordine ANPM dar si directii specializate in cadrul ministerului, directii care nu au asigurat asistenta necesara adoptarii cadrului legislativ necesar.

Este inca o dovada a politizarii excesive a instututiilor statului si a faptului ca promovarea in functie se face numai pe baza carnetului de partid.  Acest lucru arata clar inca o data ca Guvernul Boc/Basescu/Udrea este acolo doar pentru  a satisface interesele clientelei politice si pe cele personale. In orice taradin lume acest prejudiciu urias trebuia sa aiba drept rezultat o demisie a cabinetului.

In cazul in care acest Guvern si Ministrul de resort nu isi asuma politic acest rau facut Romaniei, Grupul Parlamentar PNL va initia o motiune simpla prin care va cere demiterea tuturor celor responsabili.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s