La initiativa Grupurilor Parlamentare ale PNL vom avea azi onoarea de a participa la o Sedinta Solemna Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, consacrata aniversarii a 90 de ani de viata ai Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei.
Consider ca acest eveniment, cu totul si cu totul special, reprezinta o reala victorie a democratiei parlamentare, dar si un prilej unic si demn de a omagia un puternic simbol al trecutului si prezentului nostru ca romani, o personalitate in viata a istoriei noastre, Regele Mihai!
Desi PDL a incercat sa-i faca pe plac presedintelui Basescu si sa interzica accesul Majestatii Sale in Plenul Parlamentului, iata ca bunul simt si onoarea au coalizat mai multi parlamentari ai Opozitiei si ai Puterii si au invins, in cele din urma ridicolul si ignoranta unora, propunerea noastra, a liberalilor, fiind aprobata!
Argumentul adus, in acest sens, de catre liderul nostru de Grup, al deputatilor PNL, domnul Calin Popescu-Tariceanu este edificator si de necontestat: „Ar fi un prilej de evocare istorica si de omagiere a unei singure personalitati in viata inca dintre sefii de stat din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Ar fi un bun prilej sa ne aducem aminte sa ne intoarcem privirea spre momente importante ale istorie romanesti, sa ne aratam ca ne pretuim istoria si pe oamenii care au faurit-o”.
Si totusi, s-au gasit voci care sa incerce sa ne minimizeze valorile si sa ne terfeleasca istoria, prin tot felul de aberatii comportamentale, nedemne de conducatori ai statului roman – nu mai mentionez aici eculubratiile presedintelui: „Nu a fost acceptata aceasta idee si nici evenimentul propus de grupurile parlamentare PNL. Cu toata dorinta de a respecta acest eveniment si a-i da solemnitatea necesara, dar respectand si cadrul constitutional, in sensul ca noi am invitat sefi de stat sa se adreseze plenului, s-a evaluat ca acel discurs al unui om in functie era relevant pentru plen. In acest context nu s-a considerat acest lucru”, motiva, presedintele Camerei Deputatilor, doamna Roberta Anastase, optiunea initiala a PDL, de se impotrivi organizarii unui astfel de eveniment in Plenul Parlamentului!
Desi unii dintre inaltii nostri oficiali ai Statului incearca, de ceva vreme, sa-i anuleze Regelui Mihai importanta istorica si sa-i stirbeasca meritele, de-a lungul timpului, Majestatea Sa a primit numeroase distinctii si premii internationale, ca semn al recunoasterii importantei actelor Sale pe plan international: astfel, in data de 10 mai, 2011, Regele Mihai I primea, la Palatul Elisabeta, distinctia „The Freedom of the City of London”, inchizand un semnificativ cerc al istoriei. La 10 mai 2007, regele Mihai a primit premiul „Hanno R. Ellenbogen”, o distinctie acordata anual de Prague Society unei persoane publice care a contribuit la intelegerea si cooperarea internationala. Laureatii anteriori ai premiului sunt Vaclav Havel, Lordul Robertson, fost secretar general al NATO, Madeleine Albright, fost secretar de stat al SUA, maestrul Vladimir Ashkenazy si regizorul Miloš Forman. Din 8 aprilie 2008, regele Mihai e membru de onoare al Academiei Romane.
„Daca oamenii vor sa ma intorc, ma voi intoarce” declara Majestatea Sa in 1990. Dar, spunea in continuare, „Romanii au suferit destul sa li se impuna si au dreptul de a fi consultati in ceea ce le priveste viitorul.”
Iata ca, in sfarsit, dupa o mare parte din viata dusa in exil si o alta in mijlocul romanilor, Regele Mihai I se intoarce si in Parlamentul Romaniei!
Cred ca, dincolo de optiunea fiecaruia dintre noi, romanii, pentru republica sau monarhie, respectul pentru un valoros simbol, care ne onoreaza trecutul si prezentul trebuie sa fie mai presus de orice orgoliu sau reminescente obsesive ale unora!
La multi ani Majestate!
Sursa foto: sutu.ro