Discursul presedintelui PNL, Crin Antonescu, sustinut in plenul sedintei extraordinare a Parlamentului Romaniei

“Domnule presedinte,
Domnule prim-ministru,
Stimati colegi,
Opozitia a cerut aceasta sesiune extraordinara. Nu am cerut aceasta sesiune extraordinara pentru ca ne-ar fi fost foarte dor de dumneavoastra, cei de la putere. Nu am cerut aceasta sesiune extraordinara pentru a ne scalda, din nou, in metafore, in eseuri despre Piata Universitatii si nici macar, oricat de binevenita ar fi o asemenea actiune, n-am convocat-o pentru a redacta impreuna un manual de buna-purtare si de buna-guvernare.
Am cerut convocarea acestei sesiuni extraordinare a parlamentului pentru ca, din punctul nostru de vedere, al opozitiei, in Romania, din a douasprezecea zi a acestui ianuarie, se intampla lucruri grave, lucruri exceptionale si astazi, daca tot ati acceptat, si salut acest fapt, sa ne strangem aici, eu cred ca trebuie sa vedem daca sunteti de acord ca avem o problema si daca avem o problema sa vedem ce solutii exista.
Din capul locului, din punctul nostru de vedere, protestele care, de mai bine de zece zile, au loc cu cateva sute de oameni, uneori sau totdeauna, cu cateva mii, uneori, dar mereu si in fiecare zi, in peste 60 de localitati, cele mai importante, de altfel, ale Romaniei, inseamna mult mai mult decat ceea ce vedem in strada.
Din punctul nostru de vedere, acesti oameni care protesteaza si care au niste revendicari deloc teoretice si va citez: “Jos Basescu!”, „Jos Guvernul!”, „Alegeri anticipate!”
Din punctul nostru de vedere, acesti oameni exprima o coplesitoare majoritate a cetatenilor Romaniei. Din punctul nostru de vedere, milioane de romani, astazi, sunt la fel de nemultumiti. Milioane de romani, astazi, isi doresc aceleasi lucruri si e cazul, inainte de toate, sa ne spuneti, domnilor de la putere, daca aveti aceeasi evaluare, da sau nu? Daca sunt doar cateva sute de protestatari razleti, atunci ignorati-i, procedati in consecinta. Daca ei reprezinta nemultumirea si aspiratiile a milioane de romani, atunci incetati, domnule prim-ministru si domnule cuvantator in numele PDL, sa explicati, din nou, cum e totul foarte bine daca dumneavoastra ramaneti neaparat la putere.
Noi am cerut aceasta discutie pentru ca, asa cum spunea, credem ca majoritatea romanilor sunt nemultumiti, ca majoritatea romanilor, prin glasul acestor protestatari, isi contesta astazi autoritatile politice, pentru ca „Jos Basescu!” ]nseamna ca vor un alt presedinte. Pentru ca „Jos Guvernul!” inseamna ca vor un alt guvern. Pentru ca “Alegeri anticipate!” inseamna ca vor un alt parlament.
Asa intelegem noi. Daca dumneavoastra credeti ca majoritatea romanilor doresc in continuare acelasi presedinte, acelasi guvern, aceeasi majoritate parlamentara, spuneti-o clar. Suntem aici ca sa identificam probleme si ca sa dam solutii.
Pentru noi problema e asta si solutia este una singura in democratie: alegeri anticipate. Deci, noi, la problema enormei nemultumiri publice din Romania, va cerem solutia, singura democratica, a demisiei presedintelui Romaniei Traian Basescu, a demisiei Guvernului Romaniei Emil Boc si a demisiei Parlamentului Romaniei, noi fiind primii care suntem gata sa ne inaintam demisia.
Numai oamenii din aceasta tara pot veni si spune ce anume din clasa politica le place sau nu le place, o pot spune la alegeri om cu om, partid cu partid, candidat cu candidat. Numai oamenii din aceasta tara pot spune daca strategia si politica dumeavoastra, domnule prim-ministru, inseamna stabilitate si trebuie sa continue sau inseamna dezastru si trebuie oprita. Numai oamenii din acesta tara ne pot spune, in democratie, care sunt autoritatile pe care le recunosc drept reprezentative.
Daca dumneavoastra credeti ca acesti oameni nu sunt reprezentativi, spuneti-ne azi ca nu vreti alegeri anticipate, ca nu va pasa, ca e bine ce faceti si faceti inainte. Noi va spunem ca singurul raspuns politic, democratic si moral la nemultumirea acestor oameni este sa ne depunem toti mandatele si sa le dam sansa, acum, direct democratic, sa faca ei curatenie, daca asta vor, in clasa politica si in autoritatile romanesti. Ei, nu dumneavoastra!
Nu exista, domnilor din majoritate, alta solutie in democratie decat sa consideri atunci cand ai proteste publice ca ele nu sunt suficient de semnificative sau sa consideri ca sunt majore si atunci sa faci alegeri anticipate.
Sigur ca, astazi, domnul prim-ministru manifesta niste regrete, da afara niste persoane si ne propune de acum inainte dialog, buna-purtare, bunacuviinta s.a.m.d. Nu suntem aici, domnule prim-ministru, pentru a stabili un dialog cu dumneavoastra. Suntem aici pentru a stabili un dialog cu tara, cu tara care trebuie sa-si aleaga oamenii pe care sa-i recunoasca.
In aceasta tara nemultumirea s-a acumulat nu pentru ca ati dus politici curajoase de austeritate, ci pentru ca ati dus politici iresponsabile impotriva cetatenilor acestei tari, pentru ca ati facut austeritate numai pe spinarea unora, si in vreme ce milioane au saracit, cativa, o mana, voi si clientela voastra v-ati imbogatit.
Oamenii sunt nemultumiti pentru ca de ani de zile pentru dumneavoastra nu a mai existat opozitie politica, pentru dumneavoastra nu au mai existat sindicate, pentru dumneavoastra nu au mai existat ONG-uri, in afara de cele pe care le-ati cumparat si le platiti gras inainte, pentru dumneavoastra nu a mai existat dialog social. Da, dialogul social trebuie restabilit, dar nu cu dumneavoastra, fara alegeri anticipate.
Oamenii, stimati colegi, sunt in strada in opinia noastra. Daca dumneavoastra aveti alta evaluare, daca dumneavoastra aveti alt diagnostic, spuneti-o, de asta suntem aici, nu pentru ca ne-ar fi fost dor de dumneavoastra. In opinia noastra, oamenii striga „Jos Basescu!” pentru ca un singur om a strans toata puterea in Romania si o foloseste abuziv si impotriva a celor mai multi dintre romani. In opinia noastra, oamenii sunt nemultumiti si striga impotriva guvernului pentru ca e un guvern care n-a dovedit doar incompetenta si coruptie, ci si rea-credinta.
Pana si astazi va inventati o alta realitate domnule prim-ministru. Sigur ca atunci cand promiti mii de kilometri si dai o bucatica de 40 de km, sigur ca atunci cand trimiti 4-5 diversionisti in Piata Universitatii, siliti si aia, la camuflat sa strige „Jos Basescu!”, sigur ca atunci cand iti aduci 15 prieteni – stie domnul Barbu de unde sa ii ia, pe aici prin tribune, iti inchipui ca nu exista Romania, dar exista Romania si nu o mai puteti minti.
Avem o singura solutie democratica, solutia cea mai corecta politic, solutia cea mai morala, solutia cea mai putin costisitoare. Da, sunt de acord ca prelungirea starilor de tensiune in societate afecteaza economia romaneasca. Haideti sa ii punem capat. N-aveti decat doua posibilitati: cu jandarmii sau cu urnele. Va propunem urnele!
Da, este foarte adevarat. Avem un an foarte greu si un context economic foarte greu in fata, avem ani mai multi chiar, dar toata lumea stie ca cel mai rau lucru intr-o asemenea situatie este un guvern profund discreditat pe care nu-l mai crede nimeni, de care isi bat joc toti. Asta e realitatea domnule prim-ministru.
Imi pare foarte rau ca am auzit de la oameni politici de la putere, despre care chiar credeam ca pastreaza o doza de responsabilitate si realism, cum ca opozitia a incitat si incita la violenta. Nu, domnilor. Dar e momentul acum, daca tot ne-am strans aici si pentru altceva decat sa il auzim pe domnul Geoana chemandu-l pe domnul Basescu, e momentul acum sa distingem intre un raspuns si o solutie radicala si o solutie extremista, intre o solutie radicala si violenta. Am exclus intotdeauna si excludem din actiunile noastre orice solutie extremista. Descurajam orice pornire spre violenta, dar va spunem astazi clar, si de la aceasta pozitie nu ne vom deplasa nici un centimetru, ca Romania are nevoie de solutii radicale: alegeri anticipate prezidentiale si parlamentare, in cel mai scurt timp.
Nu e o chestiune de proceduri, este o chestiune de vointa politica, este o chestiune de evaluare a situatiei si este o chestiune careia trebuie sa-i dati un raspuns.
Deci, domnule prim-ministru, dincolo de faradelegile guvernelor anterioare, dincolo de bunele dumneavoastra intentii, noi v-am propus si propunem intregii tari aceasta solutie, vrem sa stim raspunsul dumneavoastra. Cei din strada conteaza? Da sau nu? Facem sau nu alegeri anticipate? Cu sau fara verdictul dumneavoastra trebuie sa stiti limpede si trebuie sa stie limpede toti romanii care sunt interesati de raspunsul si solutia politica la o problema politica: noi fara anticipate, impreuna cu dumneavoastra nu vom mai fi niciodata, cu strada, da.”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s