Dupa chipul si asemanarea Protectorului…

L-am criticat cu totii, pe buna dreptate, pe ex-premierul Boc, pentru faptul ca, la primul viscol, in loc sa reactioneze prompt si sa dirijeze cat mai eficient actiunile de interventie rapida in zonele cu probleme, isi mai albea putin imaginea patata de proteste, deszapezind un Q7 avariat si impartind ceai tiristilor!

Acum, acela mi se pare un gest disperat, dar si hilar, unul hei-rupist, dar si cu o nota de regie mai umana totusi, pe langa incredibila nonsalanta inghetata bocna, la stadiul de cui ii mai pasa de sinistrati, serviciile sa traiasca, cu care reactioneaza presedintele, inca in functie si al sau nou protejat, ales pe spranceana si timpan!

Ce a facut domnul Basescu in ultima saptamana, in timp ce peste 70000 de oamenii, din doar doua judete, Vrancea si Buzau, au stat, timp de 10 zile, fara apa, electricitate, lemne sau alte surse de incalzire, fara alimente de stricta necesitate si medicamente, ingropati, la propriu, de vii, sub tone de zapada, desi ninsorile se oprisera de vreo 4 zile si, bineinteles, se putea interveni?

De ce nu a vazut domnul presedinte, ca autoritatile centrale n-au avut niciun gand sa se sinchiseasca si sa aiba macar o initiativa benefica, o perioada mult prea lunga, pentru un stat de drept, in care oamenii platesc taxe si impozite din putinul venit ramas in fiecare luna, suporta tot felul de masuri de austeritate, luate non-stop, dar sunt lasati, de proprii sai conducatori, sa moara cu zile doar din considerente si socoteli meschine?

Au murit peste 60 de oameni in doar cateva zile, din cauza viscolului si a gerului si, ma intreb, daca vreunul dintre minunatii actuali conducatori, mari fauritori de reforme, profund falimentare in fapt, ii are pe constiinta?

Cum este posibil, ca in anul 2012, zeci de mii de romani sa fie uitati cu totul de autoritati, sa ramana blocati, zile intregi, intr-o situatie de cosmar, fara sa primeasca niciun ajutor guvernamental, desi trebuia intervenit imediat, mobilizandu-se armata, jandarmii – cei care au stat cu saptamanile prin Piata Universitatii, ultra-dotati cu echipamente foarte moderne si extrem de costisitoare pentru interventii in forta –  dar si toate utilajele de deszapezire, din celelalte judete neafectate de calamitate? De ce nu a fost imediat instituita situatia de urgenta, ca doar am avut vreo trei prim-ministri intr-o saptamana, locatari la Palatul Victoria?! Oare nu era niciun dintre ei capabil sa faca ceva concret pentru proprii sai cetateni? Unde este acum fondul de rezerva al guvernului, din care s-au tot scurs valuri de spagi catre parlamentarii si primarii portocalii, pentru diverse proiecte, care mai de mare mai fantastice?

 Domnul Basescu a fost foarte ocupat saptamana trecuta cu desfacutul si facutul guvernelor, cu intocmitul listelor cu nume de ministri, buni de tipar, pentru viitorul electoral al partidului sau de buzunar, cu ceremoniile si sampania, sarbatorind fericit ca i-a iesit Robertei Anastase numaratoarea, cu cinci voturi in plus, in Parlament, la sedinta pentru validarea guvernului de prescolari imaculati! Si a culminat, de ce nu, dupa atata stres si epuizare, cu vreo trei zile, binemeritate, de repaus la Predeal! Si-i mai acuza pe altii ca merg la SPA toamna, cand nu erau nici inundatii, nici viscole…

Iar stilatul si scolitul sau nou pupil, cu diploma de Oxford, diplomat cu experienta, modern in abordarea politica si reformator de sisteme, si-a ocupat timpul pretios, intai cu predatul si preluatul de stafete, in timp ce zeci de mii de oameni asteptau disperati, infometati, in intuneric, frig si cu vreo 4-8 metri de zapada peste casele lor, ca cineva, autorizat si echipat, sa le ofere o mana consistenta de prim-ajutor!

Domnul Ungureanu si-a insusit, mult prea repede, scoala profesorului sau de traseu politic, domnul Basescu, dar cred ca era cu mult mai nimerit daca dumnealui, peste weekend, ramanea in biblioteca sau in guvern, decat sa se plimbe cu elicopterul pana la sinistrati, ca sa-i acuze ca sunt lenesi, pentru ca nu s-au deszapezit singuri, cu mainile goale, iesind prin acoperisuri, eventual: „Cu primarii mai e o problema aici si nu ma feresc s-o spun public. E inadmisibil sa treci pe strazile unei localitati din Romania si sa-i vezi pe militari cum desfunda drumurile in timp ce beneficiarii directi, care sunt si concetatenii nostri, stau in casa la caldura si asta se intampla si la inundatii si la nameti. Nu se poate asa ceva, nu putem plati lenea la nesfarsit. E lipsa de respect pentru cei care stau stau in frig 24 de ore din 24 sa dea drumul la salvari, sa desfunde drumurile, sa rezolve situatiile de urgenta, nu se poate asa ceva”, a declarat noul premier, domnul Ungureanu, la prima sa vizita in teren.

Sa intelegem, domnule Ungureanu, ca statul dumneavoastra secret functioneaza numai cand trebuie sa va care cu avioanele si elicopterele, in regim de urgenta, parlamentarii necesari pentru cvorum, ca sa va voteze si valideze noile functii, dar cand oamenii din tara asta, ceilalti romani, ca doar despre ei vorbim, sunt la cea mai mare ananghie, calamitati, extrem de neajutorati, de peste o saptamana, vorbiti despre ei ca fiind lenesi si lipsiti de respect, deoarece era cazul sa nu va deranjeze noile preocupari si sa se descurce mai bine singuri???

Dumneavoastra in care Romanie vreti sa traiti, domnule Ungureanu: in cea falsificata de Protectorul dumneavoastra, doar pentru clanuri, clienti si privilegiati portocalii sau in acea Romanie, a tuturor, tara in care mai sunt atat de multe de facut, pentru ca realizarile obtinute cu greu vreme de 20 de ani, au distrus pd-istii, in doar trei ani? Romania democratica trebuie sa le fie redata romanilor, care au dreptul la o viata decenta, demna, dar si la siguranta, sanatate si viata, drepturi garantate prin Constitutie?!

As mai avea o intrebare, domnule prim-ministru: mai exista, prin rezervele statului, ceva motorina, materiale antiderapante, paturi, alimente si alte lucruri de prima necesitate sau papusarii le-au praduit pe toate?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s