Reducerea CAS vs impozitul pe averi: Ce argumente au specialistii

Reducerea contributiilor sociale, o masura asteptata de mediul de afaceri romanesc, a intrat si in atentia Comisiei Europene care propune Guvernului sa compenseze pierderile suferite la buget in urma unei eventuale reduceri a contributiilor, printr-o crestere a taxelor pe averi si pe proprietati imobiliare.

Cu toate acestea, autoritatile romane nu se simt pregatite nici in 2012 pentru o astfel de masura.

(…)Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante, intr-o posibila guvernare USL, este de parere ca reducerea contributiilor sociale este un pas necesar, insa nici acesta nu sustine ideea reprezentantilor Comisiei Europene de a creste taxele pe averi si pe proprietati imobiliare.

Impozitele pe proprietati in Romania tin de atributiile autoritatilor locale, acestea au competenta sa determine nivelul acestor impozite, Ministerul de Finante avand autoritatea sa determine un nivel minim al acestora. O fortare a autoritatilor locale dinspre partea guvernamentala pentru cresterea impozitelor pe imobile ar fi o imixtiune asupra deciziei pe care comunitatile prin alesii la nivel local si le manifesta.

Nu cred ca discutia trebuie purtata in sensul gasirii unor surse imediate de pierderi pentru ca mult mai sigur pentru a compensa pierderile ar fi reducerea risipei care este certa sau compensarea cheltuielilor. Nu cred ca din ratiuni pur contabile trebuie sa stricam ceea ce cu greu am realizat„, a declarat Claudiu Doltu, pentru Business24.

In opinia acestuia, autoritatile ar trebui sa constate care sunt pierderile pe partea de venituri si sa le compenseze nu prin marirea taxelor existente ci prin rationalizarea cheltuielilor si eliminarea risipei.

Alocarile discretionare de resurse in favoarea „prietenilor” politici ajung in Romania la sume ingrijoratoare. In nici un caz nu as vedea dezirabil cresterea impozitelor existente pentru a diminua asa-zisele pierderi pe termen scurt.

Orice decizie pentru reducerea contributiilor de asigurari sociale e in primul rand, una politica. Fiscalitatea este 100% de natura politica. Consecintele economice nu pot fi altele decat benefice„, a mai adaugat acesta.

De asemenea, Claudiu Doltu crede ca in 2012, fiind an electoral, Guvernul va incerca sa-si „cosmetizeze” imaginea si va reduce contributiile sociale.

Cu toate ca pe termen scurt o reducere a contributiilor sociale poate genera o pierdere de venituri la buget, dupa o anumita perioada, angajarea de mana de lucru la negru se diminueaza, iar activitatea economica va genera castiguri mai mari decat pierderile pe care bugetul le-ar suporta temporar prin reducerea contributiilor, mai spune acesta.

Romania se numara printre tarile cu cele mai mari cote de contributii sociale cumulate la nivel de angajat si angajator, situandu-se pe locul 18 dintr-un numar de 87 de tari participante la un studiu realizat de KPMG si surclasand tari dezvoltate precum Norvegia, Spania sau Marea Britanie.

In Romania, nivelul contributiilor sociale pentru conditiile normale de munca este de 31,3%, respectiv 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s