Precizări privind recalcularea pensiilor

În perioada 2005-2008, s-a realizat recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, în conformitate cu principiile şi algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

Începând cu data de 1 ianuarie 2011, sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ care abrogă prevederile Legii nr. 19/2000. Scopul Legii nr. 263/2010 a fost acela de a reforma sistemul public de pensii în vederea asigurării sustenabilităţii acestuia.

Prin Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor au fost recalculate toate pensiile de serviciu stabilite în baza actelor normative cu caracter special, pe baza principiilor care reglementează sistemul public de pensii, principii care s-au regăsit atât în Legea nr. 19/2000, cât şi în Legea nr. 263/2010.

În prezent, recalcularea pensiei operează în condiţiile în care pensionarul a realizat stagii de pensionare după data înscrierii la pensie sau dacă prezintă dovezi suplimentare faţă de cele depuse iniţial la dosarul de pensionare.

În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire. ( art. 107 din Legea nr.263/2010).

Sumele rezultate în urma revizuirii se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.

Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s