În sfârşit, mai vin şi veştile bune pentru economia românească!

După patru ani în care România a înregistrat  cele mai dramatice scăderi ale PIB-ului şi, implicit, ale economiei în ansamblu, dar şi a investiţiilor străine – semnale grave care rămâneau neluate în seamă, sau mai bine zis nu erau deloc recunoscute în cele mai critice momentele, de către echipa Boc-Băsescu, ca apoi, ulterior, să fie contracarate de către aceeaşi faimoasă echipă, cu măsuri devastatoare pentru orice buzunar şi luate şi peste noapte -, după ce am avut parte de promisiuni pe bandă rulantă şi de la domnul Băsescu şi de la domnul Boc&Co, de revenire spectaculoasă a economiei, promisiuni clamate zilnic, dar fără rezultate concrete, în sfârşit, în acest trimestru, vin pentru prima dată şi primele semnale bune pentru români!

Datele pe care cred că merită să le menţionăm aici sunt date statistice pozitive, am putea spune, chiar primele încurajatoare pentru economie, având în vedere faptul că blocajele din mai toate domeniile au ţinut isonul unui trend extrem de pesimist, o lungă perioadă de timp, pentru majoritatea întreprinzătorilor!

Astfel, potrivit datelor furnizate de către Comisia Naţională de Prognoză, producţia industrială a înregistrat în luna ianuarie, comparativ cu luna ianuarie 2012, o creştere de 5,7%, în timp ce exporturile au înregistrat un salt pozitiv de 6,1%.

Mai mult decât atât, dacă avem în vedere şi faptul că importurile au crescut cu doar 1,3%, iar soldul balanţei comerciale (FOB-FOB) a scăzut la  – 135 milioane de euro, faţă de  – 297 milioane de euro, putem spune că suntem pe calea cea bună şi din punctul de vedere al deficitului comercial.

La aceste veşti bune, cred că o putem adăuga şi  pe cea privind investiţiile străine, care scăzuseră fulminant, până la cel mai dramatic nivel înregistrat până anul trecut… În acest sens, cifrele oferite de BNR privind investiţiile străine, ne arată că acestea au crescut, în luna ianuarie, cu 103 milioane de euro, în comparaţie cu numai 18 milioane de euro în ianuarie 2012.

Este foarte adevărat faptul că mai sunt destul de multe probleme în industrie, cum ar fi de exemplu cazul Oltchim-Arpechim  – despre care am mai vorbit -, dar şi altele, dar cred că Guvernul USL a luat în acest sens, în primă fază, cele mai pertinente măsuri: acelea care au rolul de a stopa căpuşelile şi scurgerile masive de fonduri, prin care, fostele guverne au reuşit performanţa de a contribui temeinic, la falimentarea voită a foarte multor companii de stat.

Ştiu! Este poate prea puţin încă pentru economia românească, o economie care s-a aflat în ultimii patru ani într-o grea suferinţă! Dar, cred că aceste date menţionate mai sus, reprezintă totuşi un suflu puţin mai optimist pentru români sau, cel puţin pentru cei din zona privată! Acestea reprezintă un semnal încurajator că, în sfârşit, lucrurile sunt pe drumul cel bun şi că Guvernul USL şi-a început cu dreptul aceste mandate, luând acele măsuri care au putut mişca economia în mod corect, spre trendul ascedent!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s