După cum bine ştim, în perioada post-decembristă, în afară de integrarea în structurile euro-atlantice, România nu a mai avut niciun proiect major, unul de anvergură strategică care să aibă menirea de a stimula şi susţine, pe termen lung, acele domenii care constituie un avantaj pentru România şi care ar fi putut să aducă şi schimbări pozitive deosebit de importante pentru economia noastră.
Despre tema reindustrializării nici nu prea s-a mai vorbit în ultimii ani! Ba mai mult decât atât, România este privită, de ceva vreme, din exterior, doar ca o ţară a cărei industrie se află în derivă şi care nu ar mai putea fi, din acest motiv, considerată ca fiind suficient de competitivă pe toate palierele existente în industria autohtonă cu celelalte industrii europene.
De aceea, Ministrul liberal al Economiei, domnul Varujan Vosganian, consideră că avem nevoie de o strategie de reindustrializare a României şi a demarat deja o acţiune fără precedent şi anume aceea de a consulta reprezentanţii industriei româneşti în vederea elaborării acesteia. Este o acţiune de amploare foarte mare, la nivelul domeniului, ce are în vedere consultarea a peste o mie de firme româneşti din toate ramurile industriale.
Prima etapă pe care Ministerul de resort a iniţiat-o în acest sens, pentru ca dialogul respectiv să poată avea şi o anumită coerenţă, se referă la faptul că tuturor acestor firme le este transmis un chestionar concret privind proiectele lor investiţionale, modul de finanţare a acestora, așteptările legislative, percepţia privind calitatea administraţiei, modul în care pot fi utilizate fonduri proprii sau atrase pentru inovare în companiile proprii, dar şi principalele dificultăţi în recrutarea personalului. Acest chestionar are rolul de a colecta informaţii ce vor constitui fundamentul strategiei privind industria românească.
Astfel, principalele direcţii pentru industrializarea României pe care noi, liberalii, le avem în vedere sunt privatizarea şi retragerea statului din economie, cu câteva excepţii de natură strategică, implicarea în zonele industriale de vârf şi integrarea industriei producătoare într-o strategie comună europeană, care să nu fie protecţionistă, dar care să susţină industriile.
De asemenea, ne-am propus ca rezultatele acestor întâlniri să fie făcute publice cât mai repede, chiar la începutul lunii iunie a acestui an, sub forma unui document integrat Comisiei consultative privind elaborarea strategiei industriale, strategie ce ar trebui finalizată în toamna acestui an.
Ministrul liberal al Economiei are în vedere elaborarea a patru documente în scopul reindustrializării României: un document va fi referitor la politica industrială, altul se va referi la strategia de cercetare, unul la strategia de export, iar altul la dezvoltarea economică rurală. Toate aceste documente vor reprezenta elementele-pilon în completarea strategiei de competitivitate, cu aplicabilitate pe termen lung, până în 2020.
Noi, ca liberali, suntem preocupaţi de asigurarea unui mediu de afaceri încrezător în şansele economiei româneşti de a atrage cât mai multe investiţii şi de aceea avem responsabilitatea de a lua cele mai pertinente măsuri de susţinere a acelor ramuri care ne dau României un plus de competivitate şi atractivitate în plan european şi internaţional.