Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, s-a întâlnit cu omologul său irakian

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, s-a întâlnit joi, 21 noiembrie 2013, cu omologul său irakian, Ahmed Nasser Dalli Al Karboli, ministrul industriei si mineralelor, aflat în România ca membru al delegaţiei oficiale conduse de vicepremierul irakian Saleh Al-Mutlaq. La intâlnire au participat şi secretarii de stat în ME, Virgil Popescu şi Bogdan Badea.

 Ministrul Andrei Gerea a mulţumit, în deschiderea discuţiilor, oficialului irakian pentru interesul acordat de Irak relaţiilor cu România, fapt dovedit de prezenţa numeroasei delegaţii guvernamentale aflate în vizită oficială în ţara noastră în perioada 19-21 noiembrie a.c.

Cei doi oficiali au amintit tradiţia de peste jumătate de secol a relaţiilor economice şi comerciale bilaterale şi şi-au exprimat disponibilitatea şi interesul pentru relansarea lor la un nou nivel, adaptat realităţilor economice actuale din cele două ţări.

Ministrul român al economiei a propus omologului său organizarea unor comisii mixte româno-irakiene care să dezvolte două posibile paliere de cooperare – primul vizând participarea României la procesul de reabilitare a infrastructurii industriale a Irakului prin valorificarea experienţei româneşti şi crearea de joint-venture-uri, iar cel de al doilea privind atragerea de parteneri irakieni pe piaţa românească, în vederea relansării activităţii unor companii aflate în portofoliul Ministerului Economiei, dar şi pentru deschiderea drumului companiilor irakiene către piaţa europeană.

Viziunea ministrului Andrei Gerea a fost împărtăşită de către oficialul irakian, care a evidenţiat, la rândul său, necesitatea valorificării expertizei româneşti în domeniul privatizării şi restructurării activităţii companiilor de stat în procesul de trecere a companiilor irakiene la economia de piaţă.

Ministrul irakian al industriei şi mineralelor a semnalat omologului său român potenţialul semnificativ de  colaboare în domeniul resurselor minerale, Irakul fiind unul dintre statele cu cele mai importante resurse pe plan mondial în acest sector. Reabilitarea unor obiective importante în acest domeniu, precum fabricile de fosfat şi capacităţile de rafinare din Irak s-au regăsit pe lista oportunităţilor concrete de cooperare ce vor fi urmărite în viitorul apropiat de către experţi din cele două ministere de resort. Ministerul Economiei

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Bogdan Badea a informat partea irakiană în legătură cu existenţa unei expertize româneşti semnificative în domeniul reabilitării şi predării de proiecte la cheie în industria chimică şi petrochimică, nominalizând în acest context institutul de inginerie chimică IPROCHIM. Secretarul de stat a semnalat, de asemenea, potenţialul de cooperare existent în industria de apărare, iar Virgil Popescu, secretar de stat, a prezentat tradiţia şi potenţialul industriei constructoare de nave din România, atât în şantierele navale de la Marea Neagră, cât şi cele aflate pe malul Dunării.

Ministrul Ahmed Nasser Dalli Al Karboli a confirmat interesul guvernului irakian pentru reluarea colaborării cu România în industria de armament, precizând că se doreşte reabilitarea uzinelor de armanent uşor, necesar menţinerii securităţii, şi a lansat părţii române invitaţia de a participa la proiecte în acest domeniu.

Prezent la discuţiile de astăzi, consilierul ministrului irakian al industriei şi mineralelor, Munqith Abduljabbar Jassim, a reieterat interesul părţii irakiene de a beneficia de expertiza României în procesul de privatizare a companiilor irakiene de stat, al formării resurselor umane şi în domeniul dezvoltării afacerilor, şi a propus, de asemenea, ca proiect de potenţială cooperare construirea de parcuri industriale.

Sursa: Biroul de presă al Ministerului Economiei

Publicitate

Un gând despre &8222;Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, s-a întâlnit cu omologul său irakian&8221;

  1. eu zice:

    Este falsă afirmația că privatizarea ar fi, se zice, singura soluție care ar rezolva situația companiilor de stat.
    Singura soluție este doar schimbarea oamenilor ineficienți din conducerea acelor companii de stat cu oameni bine pregătiți și bine intenționați, iar tot ceea ce este al statului trebuie să rămână al statului, pentru că un stat fără controlul propriilor resurse vitale este practic inexistent.
    Felul în care este redat cetățenilor profitul companiilor respective poate depinde de Guvern.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s