Andrei Gerea a participat, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Competitivitate

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a participat luni, 2 decembrie 2013, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Competitivitate, secţiunea industrie şi piata interna. Reuniunea, la care au participat reprezentanţii ministerelor economiei din statele membre, a fost coordonată de ministrul lituanian al economiei, Evaldas Gustas. Comisia Europeană (COM) a fost reprezentată de vicepreşedintele Antonio Tajani, comisar pentru industrie şi antreprenoriat şi de Michel Barnier, comisar pentru piaţa internă.

Miniştrii de resort au avut un schimb de opinii cu privire la contribuţia Consiliului Competitvitate la Semestrul European.

În cadrul reuniunii, ministrul român al economiei a apreciat că, pentru impulsionarea agendei europene de competitivitate, Consiliul Competitivitate trebuie să-şi asume un rol major şi că unele domenii, în special cele care au un potenţial ridicat de creştere economică şi de creare de locuri de muncă, necesită o atenţie sporită, mai ales în această etapă de redresare economică. Este vorba mai ales de sectoarele serviciilor, transporturilor, energiei şi economiei digitale.

Oficialul român a subliniat că la fel de importantă este şi monitorizarea mai strânsă a rezultatelor cercetării-inovării, atât din perspectiva utilizării resurselor, cât şi a modului cum rezultatele acestor activităţi sunt efectiv puse în aplicare.

’Pentru economia României, ca şi pentru întreaga economie europeană, este foarte important să se evite relocarea unităţilor de producţie din diferite sectoare industriale. În acest scop, este crucial să se acorde o atenţie deosebită preţului energiei, condiţiilor de finanţare/creditare pentru IMM-uri, investiţiilor în inovare şi dezvoltării de noi tehnologii şi internaţionalizării afacerilor’’, a declarat oficialul român.

Acesta a adăugat că politica industrială a UE şi a statelor membre are un rol foarte important în dezvoltarea regiunilor şi creşterea competitivităţii economice şi că utilizarea eficientă a programelor COSME, Orizont 2020, a fondurilor structurale şi de coeziune este esentiala pentru atingerea obiectivelor Strategiei 2020 şi pentru creşterea competitivităţii industriale în toate sectoarele.

În marja reuniunii Consiliului Competitivitate, miniştrii au abordat şi problematica industriei de apărare. În acest context, ministrul Andrei Dominic Gerea a reliefat importanţa păstrării şi dezvoltării unei baze industriale puternice în UE şi a opinat că este esenţial ca politica industrială în domeniul apărării să abordeze şi problema decalajului dintre principalele ţări producătoare şi celelalte ţări. Totodată, având în vedere că, în România, ponderea IMMurile din industria de apîrare este 60%, oficialul român a apreciat favorabil intenţia COM de facilitare a acesului IMM-urilor la lanţurile de aprovizionare şi la finanţare.

Sursa: Biroul de presa al Ministerului Economiei

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s