Andrei Dominic Gerea s-a întâlnit cu reprezentanţi ai principalelor companii din industria siderurgică şi asociaţii patronale ale siderurgiştilor

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, şi Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Adrian Volintiru, s-au întâlnit joi, 16 ianuarie a.c., cu reprezentanţi ai principalelor companii din industria siderurgică şi asociaţii patronale ale siderurgiştilor pentru elaborarea planului de acţiuni pentru industria de profil din România.
La întâlnirea de lucru de la sediul Ministerului Economiei au participat reprezentanţi ai ArcelorMittal, ALRO Slatina, Tenaris Silcotub Zalău, Uniunea Producătorilor de Oţel din România, Societatea Română de Metalurgie.
Reprezentanţii companiilor de profil au prezentat oficialilor Ministerului Economiei principalele probleme cu care se confruntă sectorul siderurgic, în special industria oţelului şi cea a aluminiului, şi au solicitat sprijin guvernamental pentru soluţionarea acestora în vedere revitalizării acestei industrii.
O primă problemă ridicată a fost preţul energiei electrice, considerat ca fiind împovărător pentru o industrie supusă permanent restructurării şi eforturilor de reducere a costurilor. Prezent la discuţii, Ionel Borş, Country Manager ArcelorMittal Galaţi, a semnalat faptul că acesta este unul necompetitiv şi mult mai mare comparativ cu preţurile practicate în celelalte ţări ale Uniunii Europene.
Reprezentanţii industriei siderurgice participanţi la consultările de la ME au confirmat faptul că nivelul ridicat al taxelor pentru energie regenerabilă, certificate verzi şi cogenerare sunt aspecte care afectează grav competitivitatea industriei metalurgice din România.
De asemenea, aceştia au semnalat impactul liberalizării preţului la gazele naturale asupra industriei prelucrătoare, solicitând prelungirea acestui proces până în 2018.
Ministrul economiei, Andrei Gerea, a transmis celor prezenţi susţinerea Ministerului Economiei pentru soluţionarea problemelor semnalate şi a aspectelor de ordin legislativ. La rândul său, secretarul de stat Adrian Volintiru i-a informat că va prezenta aspectele semnalate de reprezentanţii industriei metalurgice în cadrul unei apropiate întâlniri cu oficiali ai Departamentului pentru Energie.
Secretarul de stat în ME a adus totodată la cunoştinţa celor prezenţi întâlnirea avută la Bruxelles, în luna decembrie, cu comisarul pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene, în cadrul căreia cei doi oficiali au convenit continuarea procesului de reindustrializare şi sprijinirea industriei siderurgice.
Oficialul ME a propus continuarea discuţiilor în cadrul grupului de lucru comun, care să îi includă toţi actorii implicaţi, în vederea identificării soluţiilor pentru continuarea programului pentru industria siderurgică.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s