TVA la carne redus la 9% printr-o iniţiativă liberală

Luni, 10 martie 2014, a avut loc la Grupulu liberal din Camera Depuaţilor o consultare referitoare la reducerea TVA la carne şi produse din carne la invitaţia preşedinţilor Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice şi ai Comisiei pentru Buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.
Discuţiile fac parte dintr-o serie de dezbateri referitoare la reducerea TVA la produsele de bază, având în vedere faptul că deja a fost implementată reducerea TVA la pâine cu rezultate bune pentru bugetul de stat.

Dezbaterea a avut loc în prezenţa reprezentanţilor Federaţiei Naţionale PRO AGRO, ai Asociaţiei Producătorilor de Carne din România, ai Asociaţiei Române a Cărnii, şi ai Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Această consultare cu producătorii şi procesatorii din industria cărnii s-a desfăşurat în contextul în care, pe data de 6 martie, deputaţii liberali au depus în procesul legislativ o iniţiativă de completare a art 140 alin (2) din Legea 571/2003privind Codul Fiscal şi prin care se propune reducerea TVA la 9% pentru carne.

Demersul liberal se înscrie în acţiunile recente la nivel parlamentar prin care reprezentanţii PNL au iniţiat deja modificări la Codul Fiscal în sensul reducerii CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator, precum şi scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit. Astfel, propunerea legislativă de scădere a TVA-ului la carne reprezintă următorul pas în indeplinirea obiectivelor asumate prin programul de Guvernare al USL, program care ne obligă, prin votul cetăţenilor, să îl respectăm şi să îl aplicăm.

Răspunsul cel mai bun al noii coaliţii de guvernare la propunerea liberală ar fi susţinerea acestor proiecte de legi deja depuse de PNL. De altfel, în cadrul audierilor ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, acesta a dat asigurări membrilor comisiilor de specialitate că măsura de reducere a TVA la carne va beneficia de „susţinere reciprocă”, lăsând să se înţeleagă că Guvernul doreşte implementarea acestei măsuri în cursul anului 2014.

Având în vedere că Guvernul Ponta III, prin programul său, nu oferă garanţii că măsurile fiscale, precum reducerea de TVA la produsele agoalimentare de bază, se vor pune în aplicare în acest an – condiţionate fiind de „spaţiul fiscal necesar”, parlamentarii liberali oferă, prin iniţiativa lor, concretizarea angajamentelor asumate în cadrul USL.

Partidul Naţional Liberal a constat că la nivel guvernamental nu există voinţă politică pentru materializarea acestui obiectiv, de aceea şi-a propus să iniţieze la nivel parlamentar, o astfel de propunere de reducerea a TVA-ului la carne care sunt convins că va beneficia de consens politic şi de susţinere la vot.
Pe viitor, ca reacţie la lipsa de viziune a actualului Guvern pe domenii de interes economic şi nu numai, precum şi din cauza faptului că nu există semnale concrete prin care actuala majoritate să–şi onoreze angajamentle asumate în USL, parlamentarii liberali vor amenda aceste inconsecvenţe prin iniţierea de astfel de proiecte de legi.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s