Mai stiti si altceva decat sa indatorati la nesfarsit Romania, domnilor cei mai performanti guvernanti?!

„Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit pe o crestere economica in jurul a 2%. Pentru deficitul bugetar sunt inca discutii, dar cifrele sunt cuprinse la acest moment intre 1,9% si 2,1% din PIB, cu mentiunea ca in semestrul II al anului viitor, pe fondul unei evolutii economice incurajatoare si daca restructurarea companiilor de stat va conduce la diminuarea pierderilor, deficitul bugetar sa poata fi majorat pana la maximum 2,5%, astfel incat, incluzand si pierderile acestor companii, sa nu depaseasca limita de 3% din PIB”, a anuntat in aceste zile guvernul Boc dupa discutiile avute cu FMI.

Ma intreb cum de poate vehicula guvernul Boc asemenea cifre aberante, daca performatele sale de pana acum, in cei trei ani de guvernare, sunt, din pacate, aproape de zero: somajul a fost diminuat doar pe hartia de scris de la Palatul Victoria; locurile de munca s-au inmultit in tarile vecine, dar nu si pe plaiurile romanesti; sanatatea, administratia sau educatia, functioneaza, toate, la cote de avarie, iar salariile si pensiile, abia daca mai pot sustine o parte infima din cheltuielile unei familii! Investitiile s-au diminuat din ce in ce mai mult – rata investitiilor (totalul investitiilor raportat la PIB) scade dramatic an de an, de la 32% in 2008, la 26,6% in 2009 si la doar 22% in 2010 -, iar datoria publica ia o amploare uriasa, costurile acesteia fiind tot mai devastatoare: cheltuielile cu dobanzile in 2008 – 3,9 mld lei; in 2009 – 6 mld lei; in 2010 – 7,3 mld lei; in 2011 – la noua luni 6,5 mld lei, preliminat pe intregul an 8,6 mld lei; in 2012 (estimat) – 11,4 mld lei!!!

Cum poate vorbi guvernul Boc despre obtinerea in 2012 a unui deficit sub 3%, daca nu se bazeaza pe nicio masura reala de relansare a economiei, ci tot pe imrumuturi uriase si daca, tot sub guvernul Boc, deficitele bugetului de stat (nominal, real, ca procent in PIB) au fost in permanenta mult mai mari decat in 2008?! In 2008, deficitul a fost de 3,9%, in 2009 de 7,2%, in 2010 de 6,8%, iar in 2011 este estimat la 4,7% – 4,8% din PIB).

Singura performanta cu adevarat notabila a guvernelor Boceste doar viteza cu care a ajuns sa se imprumute Romania!  Astfel, un studiu facut recent arata ca Romania se va indatora, in medie, cu peste 30.000 de euro pe minut! Adica statul roman se va indatora anul viitor cu o suma de minimum 16,13 mld de euro, pentru a reusi sa plateasca datoriile facute panpa acum prin creditele mai vechi, dar si pentru a acoperi deficitul bugetar!

Deci, cam la atat se reduce mult laudata capacitate guvernamentala a fantasticei echipe Basescu-Boc: imprimarea unui ritm de crestere uluitor a gradului de indatorare a Romaniei!

La un deficit sub 2%, nu vom avea, in 2012, nici macar banii pentru plata dobanzilor!

Lasă un comentariu